Специализирано издание Falstaff отрази развитието на съвременното винопроизводство и традициите за правене на вино в региона на Черно Море и България

Специализирано издание за храни, напитки и lifestyle Falstaff отрази наскоро в обширна статия развитието на съвременното винопроизводство и традициите за правене на вино в региона на Черно Море и по-специално България. Представяме ви извадка от статията „Съкровищата на Черно Море“ с фокус върху България и Bessa Valley.

България със своите интересни местни сортове грозде, както и с вино от класически сортове, се налага все по-успешно на растящия пазар на вино. Неслучайно, американският “Wine Enthusiast” наскоро сложи Тракийската низина с център град Пловдив в Топ 10 световни вино-дестинации за 2017 година. И това не е случайно. Богът на виното Дионисий е дошъл от антична Тракия. Когато римляните дошли в региона, те останали очаровани. Не те донесли виното в региона, а открили в Тракийската низина отлично подредени лозови масиви и традиции за производство. Богатите на вкус вина от Тракийската низина и Дунавския регион, от Долината на Струма и района на Черно Море от известно време могат да бъдат намерени в специализираните магазини за вино и най-добрите ресторанти в Европа и по света. Те се произвеждат от местни български сортове като Памид, Мускат, Димят, Гъмза, Мавруд, Мелник, Рубин и Широка мелнишка лоза или международно познатите Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Шардоне и Совиньон Блан.


Инвеститори от Германия и чужбина оцениха инвестиционния потенциал на винопроизводството в България. Качествата и характеристиките на вината се подобряват с помощта на привлечени от инвеститорите чуждестранни топ консултанти в страната. От 2011 година известният италиански енолог Рикардо Котарела работи за Логодаж, а за Кастра Рубра и Телиш работи известният „летящ винар“ Мишел Ролан от Бордо. Роденият във Франция консултант Марк Дворкин, отговарящ също и за вината Alira в Румъния, работи за Bessa Valley (Enira) – международно призната винарна, основана от граф Стефан фон Найперг и Карл-Хайнц Хауптман. Международния пробив на българските вина е вече факт. Известни винарни като Angel's Estate, Bessa Valley и Midalidare Estate са впечатляващи доказателства за това, че вината от България ще намерят място между най-добрите европейски производители.


Повече информация ще намерите в статията на Falstaff .


Гледка от архитектурата на винарна Bessa Valley, напомняща за наследството на древните Траки.


Карл-Хайнц Хауптман, който заедно с граф Стефан фон Найперг притежава винарните Bessa Valley в България и Alira в Румъния.