Винарната

Bessa Valley e разположена на 2500 декара, 1400 от които са вече заседени. Главната изба е изпъкнала в дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Пергола свързва избата с администартивната сграда. Стените на сградите са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели.

Факти за винарната

Проектът Bessa Valley стартира през 2001 г. със закупуване на земя от около 800 собственика в Огняново (регион Пазарджик). 

Част от избата е вкопана в скала, което е от съществено значение за съхранението и отлежаването на виното в бъчвите. Скалата позволява поддържането на постоянна темепература и влажност на въздуха.

За да се държат изправени лозите, са използвани само акациеви пръчки.

Сега добивът от Долината е 550-650,00 бутилки. От него ще бъдат произведени около 720 хиляди бутилки вино. Гроздето се бере ръчно от обучени служители. Сортира се два пъти по време на самият гроздобер. Берачите събират само най-добрите плодове. Втори път гроздето се селектира преди да попадне във ферментационните танкове.

Избата за съзряване на виното е с площ 3 555 кв.м. и капацитет 2 500 бъчви. Bessa Valley използва единствено френски бъчви тип „барик”. Всяка от тях струва около 570 евро, но се използват само за три зареждания. След три зареждания бъчвите престават да отдават тон и да влияят на виното. Алкохолната ферментация и мацерация протичат за около 30 дни. Малолактичната ферментация протича в резервоари и частично в нови бъчви.

„Енира Резерва” старее върху утайка 16 месеца, 35% в нови барици и 65% в едногодишни барици. Около 80% от продукцията е предназначена за износ. Най-големите пазари за виното от Долината са Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Канада, САЩ, Русия и отскоро  - Китай, Япония и Хонг Конг.